Co to jest poutine?

Zapytałam Kasię z bloga www.kanadasienada.pl, jaka jest najbardziej popularna potrawa w Kanadzie. No i mam odpowiedź – frytki…

Kilka słów o historii …poutine, Kanada

Historia poutine nie jest szczególnie wyszukana. Ma ona swój początek w latach 50-tych XX wieku, gdzieś tam, daleko,w  prowincji Quebec. I na tym pewność się kończy, bo, jak to zwykle bywa, zwycięstwo ma wielu ojców, więc i autorstwo przepisu na poutine przypisywane jest wielu osobom. Podobno w 1954 jeden z klientów restauracji „Le Lutinqui rit” w Warwick o nazwisku Lainesse poprosił właściciela restauracji o możliwość wymieszania podanych mu frytek z serem. I tak właśnie narodziła się potrawa zwana poutine. Inne źródła mówią o „wynalezieniu” poutine w 1964 r. przez Jean-Paul Roya, właściciela restauracji „Le Roy Jucep”, który wówczas po raz pierwszy podał tę potrawę klientowi.

Poutine idealne

Zestaw składników jest banalny: frytki, ser, sos pieczeniowy. Żeby nie było tak łatwo – ser musi być specjalnej odmiany: „cheese curds”. To gatunek sera niezwykle popularny w Kanadzie, jest wytwarzany jako produkt uboczny przy produkcji sera cheddar. W smaku jest łagodny, podczas spożywania charakterystycznie skrzypi w zębach. Jeszcze trudniej sprawa się ma z sosem pieczeniowym – zapewne w Kanadzie każdy wie, o co chodzi, kiedy ktoś mówi o sosie pieczeniowym i jest on dostępny w każdym, nawet małym sklepie. Ufff, chociaż z frytkami nie ma problemu – frytki to frytki, w każdym miejscu na świecie.

W oryginale poutine to 50% sera i 50% frytek. Polane sosem pieczeniowym. To podstawa, a wariacji jest, oczywiście, wiele: sos pieczeniowy można zastąpić sosem barbecue, zmienić ser, dodać przeróżne dodatki.

Poutine po polsku;)

… czyli jak wybrnąć z sytuacji, kiedy składników brak.

Co Wy na to, żeby poutine zasypać mozzarellą zmieszaną z cheddarem? Za  sos pieczeniowy posłuży wywar z wołowiny i kurczaka zaprawiony roztopionym masłem zmieszanym z mąką oraz kilka przypraw: wędzona papryka, sól, pieprz. Do tego sałatka z sałaty lodowej, papryki i cukinii. I pieczone kurczaki.

Chyba się udało:)poutine, Kanada

Postscriptum:

Przyznajcie sami, ile z Was robiło poutine, nie wiedząc, że ma właśnie z nim do czynienia?

Autor: Marta Herbergier