Ile przewodników kupuje normalny człowiek, kiedy jedzie na wakacje? Zazwyczaj nie kupuje zapewne, a jeśli już, to jeden. Ja kupuję tak ze cztery. Na każdą wyprawę. Od pewnego czasu wśród nich znajduje się książka kucharska. Bo książki kucharskie  opowiadają niesamowite historie, nie tylko kuchenne, i zapowiadają, co może nas spotkać w podróży. A że za oknem szaro, smutno i zimy brak, nie mam absolutnie ochoty na lukrowanie pierników czy lepienie pierogów. Dziś zabieram Was w kulinarną podróż tam, gdzie będę za pół roku. Apulia.

Włochy, Apulia, makaron z migdałami i suszonymi pomidorami

Smaki południowej Italii

Niespełna miesiąc temu, zaledwie kilka dni po rezerwacji lotu do Bari nabyłam książkę Marleny De Blasi „Smaki południowej Italii”. I choć nie ma w niej nawet jednego zdjęcia potrawy, porywa opisami potraw, ludzi, wydarzeń. Z tej właśnie książki pochodzi dzisiejsza potrawa „Pasta alle Mandorle e Pomidorini Secchi di Santa Maria al Bagno”, czyli makaron z migdałami i suszonymi pomidorami z Santa Maria al Bagno.

Makaron z migdałami i suszonymi pomidorami – czego potrzebujemy?

skórka z pomarańczy obrana obieraczką do warzyw

2/3 szklanki oliwy (ja użyłam dużo mniej)

110 g blanszowanych migdałów grubo posiekanych

pokruszona ususzona papryczka chili (ja użyłam w całości – tylko na chwilę dodając do migdałów, bo nie przepadam za ostrymi potrawami)

1 szklanka czerwonego wina

110 g suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych na cienkie paseczki

110 g suszonych czarnych oliwek, wydrylowanych (w moim mieście nie da się kupić suszonych oliwek, wiec zastąpiłam je zwykłymi oliwkami ze słoika) i pociętych na paseczki

340 g makaronu typu spaghetti

sól do wody

świeże liście bazylii

Do dzieła

Czosnek i skórkę pomarańczową należy rozdrobnić razem nożem do siekania na pastę.

Migdały podsmażyć 1 – 2 minuty na patelni na rozgrzanej oliwie (jak pisałam wcześniej – użyłam sporo mniej oliwy, niż jest podane w przepisie), tak, aby nie ściemniały. Do migdałów dodać rozkruszoną papryczkę chili (ja dałam w całości na chwilę) oraz pastę czosnkowo-pomarańczową i po chwili odstawić z ognia.

W rondlu podgrzać wino, wrzucić suszone pomidor i oliwki, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem 10 minut. Następnie wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej pomidory i oliwki i dodać je do migdałów, a wino zredukować na ogniu do objętości jednej łyżki. Połączyć wino z pozostałymi składnikami.

Włochy południowe, Apulia, spaghetti, pomidory, makaron z migdałami i suszonymi pomidorami

Ugotować makaron, połączyć z sosem. Posypać poszarpanymi listkami bazylii.

Gotowe.

Jeśli tak smakują moje kolejne wakacje…. będę w siódmym niebie.

Autor: Marta Herbergier